Naučnici otkrili koje igre jačaju dečju psihu: Bitno je da ovoliko vremena provedu u prirodi svakog dana da bi...
Deca treba da provode napolju najmanje ovoliko minuta, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

Naučnici otkrili koje igre jačaju dečju psihu: Bitno je da ovoliko vremena provedu u prirodi svakog dana da bi...

Deca koja provode više vremena u prirodi i igrajući se na otvorenom imaju bolje mentalno zdravlje od svojih vršnjaka u kući, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Glazgovu. Nalazi su objavljeni u časopisu Environment International.

Objavljeno:

U istraživanju su učestvovala deca uzrasta od 9 do 11 godina i njihovi roditelji.

Maloletnicima je naloženo da nedelju dana nose akcelerometre, pomoću kojih su naučnici beležili koliko vremena deca provode napolju i kako ga provode: učestvujući u aktivnim igrama, baveći se sportom ili laganom šetnjom, opuštajući se sedeći.

Maloletnicima je naloženo da nedelju dana nose akcelerometre, pomoću kojih su naučnici beležili koliko vremena deca provode napolju i kako ga provode
Maloletnicima je naloženo da nedelju dana nose akcelerometre, pomoću kojih su naučnici beležili koliko vremena deca provode napolju i kako ga provodefoto: Profimedia

Nakon prikupljanja potrebnih podataka o nivou fizičke aktivnosti dece u prirodi, naučnici su posebnim upitnicima procenili mentalno zdravlje svakog učesnika.

Rezultati su pokazali da deca koja provode oko 60 minuta dnevno u prirodi imaju 50 odsto manji rizik od razvoja psihičkih problema u odnosu na njihove vršnjake koji manje vremena provode napolju.

Istraživači su otkrili da su i energične aktivnosti, kao što su igra i sport, ali tihe aktivnosti od koristi za mentalno zdravlje dece.

Takođe su otkrili da deca iz siromašnih porodica sa niskim primanjima imaju više koristi od boravka u prirodi nego njihovi vršnjaci iz porodica boljeg socioekonomskog statusa, prenosi index.hr.

Bonus video:

32:25

CENTRALNI DNEVNIK 02.07.2024

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.